HTML

Dia, dia, Hollandia!

Nincs tulipán, nincs sajt, nincs fapapucs; van Basten, van Nistelrooy, van der Sar.

Friss topikok

Linkblog

Az orosz válogatott becsomagolta az Oranjét

2008.06.22. 20:28 enzee

Csalódottan számoltak be holland a lapok a válogatott 3-1-es vereségéről, "Az Oranje álma megsemmisült Bázelben" - írta az Algemeen Dagblad.

"Az orosz válogatott becsomagolta az Oranjét" - rögzítette szomorúan a Telegraaf, amely úgy foglalta össze a történteket, hogy "három szép csoportmérkőzés után az orosz csapat túlságosan erősnek bizonyult".

"Az Oranje hitelét vesztette az oroszokkal szemben" - véli a NOS televízió internetes felületén olvasható cikk szerzője, aki szerint a holland válogatott korántsem volt olyan meggyőző, mint a világbajnok olaszok (3-0) és a vb-ezüstérmes franciák (4-1) elleni csoportmérkőzésen. "A harcos oroszokkal szemben a holland csapat idegesnek, szorongónak tűnt, és túlságosan lassan játszott" - folytatódik az elemzés.

Az oroszok a hosszabbításban két gólt szerezve harcolták ki a továbbjutást. (MTI)

1 komment

Címkék: foci oroszország futball eb2008 holland válogatott

Legalább az egyik holland csapat továbbjutott

2008.06.21. 23:17 enzee

Oroszország a négy között van, az is valami. Arsavint átnevezem Van Arsaavinra, és mindenkit felszólítok, hogy mentális energiáival támogassa az orosz csapatot a döntőig, és tovább. De ma még zengjen-zúgjon ezer torokból a FA-PA-PUCS!

A sorsdöntő találkozó részletei itt, a Heineken a hűtőben.

Címkék: foci oroszország futball eb2008 holland válogatott

Van Basten ma nem játszik, sajnos

2008.06.21. 17:15 enzee

Nem hiszünk a statisztikákban, az egymás elleni mérlegben (pedig a hollandok négyszer, az oroszok kétszer győztek, volt két döntetlen is), az egymásnak lőtt múltbeli gólokban (ebben is Hollandia jobb, 12-5 az arány). Arcunkra nem csal mosolyt az "Emlékszel, amikor..." szóösszetétel.

Ez más, ezt látni kell, mindig, minden nap, a reggeli ima helyett ezt kéne beiktatni a Nemzeti Alaptantervbe. 1988 június 25, Hollandia-Szovjetúnió, Eb-döntő, a gólszerző Marco Van Basten. A kapuban Rinat Daszajev, a nyolcvanas évek egyik legjobb kapusa, aki egy suta reflexmozdulattól eltekintve kísérletet sem tett arra, hogy védjen.

Igaza volt, ki gondolta, hogy onnan így rá lehet lőni? 

4 komment

Címkék: foci futball eb2008 marco van basten

Százezer holland lesz Bázelben

2008.06.20. 10:25 enzee

Nem tud szálláshelyet biztosítani valamennyi holland és orosz szurkolónak Bázel, ahol a két  válogatott szombati Eb-negyeddöntője lesz.

Becslések szerint mintegy 100 ezer holland és 10 ezer orosz drukker érkezik majd, sokuknak a találkozó után el kell utaznia. Hanspeter Weisshaupt, aki bázeli delegáltként tevékenykedik az Eb szervezőbizottságában, kiemelte, hogy az oroszok külön gondot jelentenek, mert magasabb szintű ellátást igényelnek, miközben a luxusszállások száma korlátozott a városban.

A mérkőzés után Zürichben, Luzernben, Bernben, vagy német területen lehet majd szállást találni, de vélhetően sokan maradnak Bázelben is, szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban töltve az éjszakát. (MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: foci futball eb2008 holland válogatott bázel

Az oroszok hollandabbak a hollandoknál

2008.06.19. 14:43 enzee

Holland-orosz negyeddöntő lesz szombaton Bázelben, pánik indul. Az orosz csapat első osztályú játékkal, tükörsima meccsen verte ki Svédországot. Kettő lett a vége, pedig Pavljucsenko egymaga ötöt lőhetett volna.

Az egész orosz bagázs hiba nélkül játszott, a fene a jó dolgukat, a Zindexes szakíró kollégától 7,5-es átlagot kaptak. Megérdemelten.

Az aggódás tárgya nem ez, hanem a mutatott játék. Hiddink az egyik legjobb holland edző, de manapság Moszkvában van a székhelye. Arsavinék jelessel járták ki a holland iskolát, játékuk láttán egy ütemre dobban a sok holland szív, mintha csak megunkat látnánk játszani.

Az eddigi meccseken összesen nem féltettük annyira Robbenéket, mint az oroszok ellen; ráadásul Boulahrouz tragédiája sem fokozta a harci szellemet.

Nehéz lesz, átkozottul nehéz. Aki hollandabb, az jut tovább.

Szólj hozzá!

Címkék: foci oroszország futball eb2008 holland válogatott

Megint egy edzőmeccs, most Románia ellen

2008.06.17. 22:47 enzee

A tartalékos holland (úgynevezett bé) csapat harmadik mérkőzésén meggyőző játékkal 2-0-ra verte Romániát, na jó, nem így volt, de tényleg 2-0-ra verte, és tényleg Romániát.

Részletek itt, sörivás indul.

Amstel, Heineken, ebben a sorrendben, gyertek.

1 komment

Címkék: foci románia futball eb2008 holland válogatott

Van Basten állásáért játszanak ma a hollandok

2008.06.17. 13:14 enzee

Mármint nem a mostani, szövetségi kapitányi állásáért; azért nem kell játszani, Hollandia eddig oktatott az Eb-n és a torna után a nagy Marco amúgy is megy az Ajaxhoz. A mai meccs tétje Van Basten olaszországi karrierje.

A helyzet ismert, az olasz válogatottnak az utolsó fordulóban a hollandok segítségére is szüksége van a továbbjutáshoz. A hivatalos verzió szerint mindenki hatni próbál a mágusra, egykori játszópajtásai gyakorlatilag simán megzsarolták Van Bastent.

Donadonival, a (ma még) olasz szövetségi kapitánnyal együtt játszottak a kilencvenes évek elején a Milanban: "Beszéltünk telefonon, és tudom, hogy Marco egyszer majd szeretne Olaszországban dolgozni, ezt viszont csak tiszta múlttal teheti meg."

Cesare Maldini, aki Van Basten edzője is volt Milánóban, pereckerek kijelentette: "Ha Hollandia szándékosan vereséget szenved Romániától, akkor Marco Van Basten sohasem fog munkát kapni egyetlen olasz csapatnál, így a Milannál sem."

Nem falazták a köntört az urak, én sem teszem: remélem, hogy gólzáporos és közönségszórakoztató meccsen megtanítjuk Romániát a labdarúgás alapjaira, és remélem, hogy Olaszország kegyetlenül pofára esik, kikapnak ma este és mennek nyaralni.

Uff.

1 komment

Címkék: foci románia olaszország futball eb2008 marco van basten holland válogatott

Öt pontban arról, miért fogjuk megverni a románokat is

2008.06.16. 14:46 enzee

1. A holland mentalitás
"Már azt tragikusnak találom, ha a nyaralás alatt kikapok pingpongban, hát még ha a románoktól futballban" - Robin van Persie véleménye jól jellemzi a holland mentalitást, ami röviden így foglalható össze: mindig győzni.
"Ha a franciák vagy az olaszok lennének hasonló helyzetben, biztosan ellazsálnák ezt a mérkőzést, mi nem, mert nem ilyen a gondolkodásunk" - jelentette ki a legnagyobb holland lap, a Telegraaf tudósítója.
      
2. A szurkolók tisztelete
Több tízezer holland drukker utazott Bernbe, ötvenezren voltak a városban pénteken, a franciák elleni meccsen, körülbelül harmincezren lesznek kedden. "Svájcban hazai pályán játszunk, nem csaphatjuk be a szurkolóinkat" - mondta Khalid Boulahrouz.

3. A cserék minősége, motiváltsága

Marco van Basten szövetségi kapitány néhány játékost pihentet a románok elleni mérkőzésen, vagyis lehetőséget ad minőségi cseréinek. Robin van Persie, Arjen Robben, Demy de Zeeuw, Klaas-Jan Huntelaar, John Heitinga, Ibrahim Afellay vagy Wilfred Bouma nem volt kezdő az első két meccsen, a románok elleni fellépés bizonyítási lehetőség, hogy a kapitány többször számíthat rájuk.

4. Revánsvágy
A hollandok a második helyen végeztek a selejtezőcsoportjukban, éppen a románok mögött. Otthon gólnélküli döntetlent játszottak, idegenben 1-0-ra kikaptak. "Nem a legjobban játszottunk e két alkalommal, a legjobbjaink közül néhányan hiányoztak, mások formán kívül voltak. Ma más a helyzet" - véli John Van't Schip, Van Basten segítője.

5. Lendületben kell maradni

A hollandok győzelmi szériában vannak, minden sikerül nekik, egy vereség kizökkenthetné őket. "Optimálisan futballozunk, minden mérkőzés fontos, mindegyiknek van tanulsága" - szögezte le a szövetségi kapitány. (MTI)

Úgy legyen, holnap kiderül.

3 komment

Címkék: foci futball marco van basten holland válogatott

Baj van: Hollandiának nincs B-csapata

2008.06.15. 14:53 enzee

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem tartja sportszerűtlennek és nem szankcionálja azokat a válogatottakat, melyek egy-egy mérkőzésen pihentetik a sztárjaikat. 

"Teljesen természetes, hogy a továbbjutását már bebiztosító csapat a számára tétnélküli találkozón a tartalékokat küldi pályára" - mondta William Gaillard, az UEFA kommunikációs igazgatója a futballszervezet szombati sajtótájékoztatóján. A versenykiírásban nem szerepel olyan kitétel, hogy mindenkinek kötelező minden meccsen a legerősebb csapatot pályára küldeni, írja az MTI.

Ez nehéz lesz, mármint az úgynevezett B-csapatot kiállítani Románia ellen. Vegyük sorra: tegyük fel (mondom tegyük fel, tehát ez csak elméleti lehetőség), hogy Van der Sar pihen egy cseppet. Nem akadály, akkor jön Maarten Stekelenburg az Ajaxból, aki az egész mezőny legjobb cserekapusa. Bármely válogatottban kezdő lehetne, pechjére ott Van der Sar.

A védelemben Mathijsen és Boulahrouz helyett bármikor jöhet Heitinga és de Cler, a felkészülési meccseken is inkább ők játszottak, egész jól. Van Bronckhorst marad, ebből nem engedek.

A középpályán Van der Vaart marad, de Jong és Engelaar helyett simán játszhat Afellay és de Zeeuw. Ha Sneijder szusszanna egy pöttyet, sebaj, Arjen Robben amúgy is meccshiánnyal küszködik. Úgy rémlik, a franciák ellen is egész jól játszott.

Elöl lesz a legnehezebb gyengíteni a csapatot. Ha Van Nistelrooy és Kuyt kedden, a románok ellen csak annyit mozog, mikor a félidőben cicázik a társakkal, akkor is nehéz lesz lebutítani a csatársort. Van Persie röviden jellemezhető: zseni. Az ajaxos Huntelaar 33 góllal lett az idén holland gólkirály, gyilkos formában van, bizonyítani akar. Vennegoor of Hesselink 27 gólt lőtt két év alatt a Celticben, a mezőnyben legalább öt olyan csapat van, ahol ő lenne az első számú csatár.

Ha kötelező lenne, akkor se tudnám gyengíteni a holland válogatottat. Ez van.

18 komment

Címkék: foci futball eb2008 holland válogatott

Két meccs, hat pont, hét gól. Kérdés van?

2008.06.13. 22:46 enzee

Poharat, italt ide: Mission Impossible, de meg kell próbálni higgadtan, érzelmektől mentesen nyilvánosságra hozni a hírt, hogy a holland labdarúgó-válogatott Olaszország után Franciaországot is TÖNKREVERTE.

Részletek itt, olvasgassák, érdemes.

Sörivás indul.

5 komment

Címkék: foci franciaország futball eb2008 holland válogatott

Henryval és Anelkával próbálkoznak a franciák

2008.06.13. 11:00 enzee

Domenechnek is feltűnt, hogy a csapata milyen impotens játékot nyújtott a 8-1-1-es rendszerben felálló románok ellen, Hollandia ellen négy helyen változtat a kezdőcsapaton.

Kezdőbe kerül a sérült csapatkapitány, Patrick Vieira, és nem pihenteti tovább Thierry Henryt sem.
"Nagyon fontos a kiváló védekezés, mert nem szabad gólt kapnunk. Ugyanakkor mivel pontok kellenek, hatékonyan kell támadnunk, s mert muszáj nyernünk, sok rizikót kell vállalnunk" - mondta a hátvédsor oszlopa, William Gallas.

"Nagy eredmény volt az olaszok elleni 3-0, okkal ünnepeltek a szurkolók is, de még nem értünk el semmit. A végcél az Eb megnyerése, az odavezető út pedig még hosszú" - próbálta földön tartani a holland szurkolókat Wesley Sneijder.

Ami biztos: Hollandia-Franciaország, péntek 20:45, Bern, Stade de Suisse, vezeti a német Herbert Fandel.

Ami még változhat:
Edwin van der Sar - Andre Ooijer, Khalid Boulahrouz, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst - Wesley Sneijder, Nigel de Jong - Rafael van der Vaart, Orlando Engelaar, Dirk Kuyt - Ruud van Nistelrooy az egyik oldalon.
Gregory Coupet - Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal - Franck Ribery, Claude Makelele, Patrick Vieira, Florent Malouda - Karim Benzema, Thierry Henry a másikon.
   

Szólj hozzá!

Címkék: foci franciaország futball sneijder eb2008 holland válogatott

Robben játszhat a franciák ellen

2008.06.12. 20:05 enzee

Felépült sérüléséből Arjen Robben, a holland válogatott szélsője, akire így már pénteken, a csapat második csoportmérkőzésén számíthat Marco van Basten szövetségi kapitány.

A Real Madrid középpályása ágyéksérüléssel bajlódott az utóbbi időben és sokáig úgy tűnt, hogy az olaszok elleni nyitómeccshez hasonlóan a pénteki meccset is ki kell hagynia.

"Arjen ma együtt edzett a csapattal, méghozzá mindenféle gond nélkül, úgyhogy készen áll a franciák elleni találkozóra" - mondta Van Basten. A szakvezető ezzel nehéz helyzetbe került, hiszen el kell döntenie, hogy megbontsa-e az olaszokat 3-0-ra legyőző csapatát az egyébként alapembernek számító Robben miatt.

"Nehéz ilyenkor határozni, de ez igazából édes teher. Remélem sok hasonló gondom lesz még az Európa-bajnokság alatt." (MTI)
 

2 komment

Címkék: foci sérülés futball eb2008 marco van basten arjen robben

Godverdomme, apekop!

2008.06.12. 15:28 enzee

Ideje átvenni a legfontosabb holland káromkodásokat, ez alapinformáció, nélkülözhetetlen, és szabadon felhasználható.

A leggyakrabban használt szófordulat a godverdamme, kábé annyit tesz, "Az istenit!", "Az isten verje meg!" Idehaza ez simán elmegy, Hollandiában nem igazán szalonképes. A lul és a pik szavak a hímtagot jelentik, a női nemi szerv a kut.

Az aap a majom, az apekop a majomfej; a shit ugyanaz, mint az angolban, úgy is használják. Fontos és könnyen megjegyezhető fohász a Jezus, ami (döbbenet!) annyit tesz, "Jézusom!". Tessék, lehet szabadon kombinálni az információt. Ha mindenki tudja már, kikérdezem, és jöhet a következő lecke.

Ezúton is köszönöm a Holland Nagykövetség segítségét, nélkülük nem tudtam volna közkinccsé tenni a tudást.

Szólj hozzá!

Címkék: foci futball eb2008

Számolgassunk, ilyenkor úgy szokás

2008.06.11. 14:28 enzee

Aszongyahogy volt eddig két meccs, pontosztozkodás a román-francián, magabiztos és könnyed holland győzelem a zavartan tévelygő olaszok ellen.

Pénteken az olaszok fel fogják darabolni a román válogatottat, még egyszer nem foghatnak akkora homályt, mint ellenünk. Nem kell ezen sokat szociózni, jobbak, és kész.

Tegyük fel, hogy a holland-francián is összejön a pontosztozkodás. Két forduló után Hollandia 4, Olaszország 3, Franciaország 2, Románia 1 ponttal állna a halálcsoportban. Ha ez így van, az utolsó fordulóban az olaszok és franciák ölhetik egymást a másik továbbjutó helyért, Hollandia pozícióját nem veszélyeztetik. Romániától persze nem szabad kikapni, mert azzal megelőznének, de ez elképzelhetetlen.

Ha lenyomjuk a franciákat is, nem is kell tovább számolgatni.

Tanulság: mindenképpen továbbjutunk.

Szólj hozzá!

Címkék: foci franciaország románia olaszország futball eb2008 holland válogatott

"Minő álomjáték! Micsoda hősök!"

2008.06.10. 16:15 enzee

Harsányan ünnepli a holland sajtó a csapat 3-0-ás győzelmét az olaszok ellen.

"Minő álomjáték! Micsoda hősök! Egész Európa szeme láttára a holland csapat stílusos focival legyőzte a világbajnok Itáliát" - írta a De Telegraaf, a nyitóoldal "Bellissimo Orange!!" olaszos felcíme alatt.

A Reuters által futballőrültnek minősített 16 milliós holland nemzet csaknem fele, a felmérések szerint mintegy 7 millió ember nézte a tévé előtt ülve a diadalt, majd narancsszínekbe öltözve az utcákra áradt a tömeg, s hosszú időn át éltette kedvenceit. Nagy napjuk volt a bároknak, éttermeknek is, rengetegen hajnalig mulattak országszerte.

"Hollandia egyértelműen visszatért a nemzetközi futballelitbe" - ünnepelt az Algemeen Dagblad is, kissé előre is szaladva a várakozásban: "Így kell Európa-bajnoki címet nyerni!" Még az egyébként mindig józan hangú és visszafogott Het Financieele Dagblad is címlapján hozta az olaszverés hírét, azt írva: "Stílusos start!"

Egységes a holland sajtó annak megítélésében is, hogy les előzte-e meg Ruud van Nistelrooy vezetést jelentő gólját, szerintük teljesen szabályos volt a találat. (MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: foci futball eb2008 holland válogatott

Még mindig lebegek

2008.06.10. 12:01 enzee

Az első igazi meccsen az első igazi csapat (na jó, a németek is egész jók voltak a lengyelek ellen) megmutatta, hogy kell ezt csinálni.

Az Eb eddigi legjobb meccsét láttuk, nem vitás. A lesvoltnemvoltles vitába most nem mennék bele (nem volt les), Kannaváró hiánya miatt is sírjanak inkább az olasz anyák, szegényes eszközeimmel inkább kisérletet teszek a közönségszórakoztató és holland gólokban gazdag mérkőzés főszereplőinek bemutatására.

Van der Sar a mezőny legjobb kapusa, és ez pontosan azt jelenti, hogy a világ legjobb kapusa. Három nagyot fogott, pedig kétszer is volt, hogy szegénykém tíz percig teljesen egyedül ácsorgott a holland térfélen.

Van Bronckhorst volt a meccs embere, tőle indult a második gól, a harmadikat ő maga intézte el. Zambrotta és Buffon egymást taszigálták a gólvonalon, szegények, de hiába.

Mathijsen nagyon rossz volt a felkészülési meccsek alatt, féltünk is tőle rendesen. Nem kellett volna, az irtózatosanszuperveszélyes Toni levegőt is csak írásos engedéllyel vehetett.

Boulahrouz csak Babel sérülése miatt került a keretbe, jó döntésnek tűnik. Erős és gyors, hiba nélkül játszott. A helytte beálló Heitinga gyorsan beilleszkedett.

Ooijer nem a leggyorsabb védő a világon, ezt tudtuk, de az olaszok egyszer sem futtatták meg.

Engelaar eltűnt a mezőnyben, pontosan ez a dolga. Egyszer sem sikerült átjátszani, a mezőnyben eltűnés, a vízhordás magasiskoláját mutatta be.

De Jong Engelaar kicsinyített klónja, végig hiba nélkül lapátolt a gépszalag mellett.

Sneijder hétfőn este végképp világsztár lett, két szöget vert be az olaszok koporsójába. Az elsőt Nistelrooyjal rúgatta, a másodikat ő maga verte be; a gólt Kuyt passzának és az olaszok bénázásának köszönheti. A meccs napján volt 24 éves.

Van der Vaart élete formájában van, ez látszott a felkészülési meccseken is. Ő irányítja a holland csapatot, minden akció átmegy rajta, Sneijderrel tökéletesen megértik egymást.

Kuyt világklasszis teljesítményt nyújtott, két gólpasszt adott. A helyette tíz percre beálló Afellaynak ennyi is elég volt egy nagy helyzethez, de fölé lőtt. Az lett volna a negyedik.

Van Nistelrooy az alfa és az omega, a zenit és nadír, a madridi lipcseipeti-klón. Hetven perc alatt gólt lőtt, ziccerbe került, lekötötte a védőket, hibátlan teljesítmény. A végén már pihenhetett, a helyette beálló Van Persie is bohócot csinált egyszer az olasz védelemből.


Kellemetlen kötelességünk beszámolni a csoport másik meccséről, Románia-Franciaország 0-0. Aki nem látta, örüljön neki, förtelmes volt. Aki látta, azt arra kérem, fojtsa vissza a gyalázkodást.
Ma még örüljünk, felhőtlenül és nagyon. Pénteken este jönnek a franciák, ha mind a két csapat megismétli hétfői teljesítményét, csak a gólarány lehet kérdéses.

6 komment

Címkék: olaszország futball babel van der vaart sneijder boulahrouz van persie eb2008 johnny heitinga van der sar mathijsen andre ooijer holland válogatott van bronckhorst afellay nigel de jong orlando engelaar van nistelrooy

Hup, Holland!

2008.06.09. 12:16 enzee

Négy meccsen eddig egy jó félidőt láttunk, de hétfő este végre elkezdődik az igazi Európa-bajnokság: holland-olasz, döntőnek is jó lenne, bele az in medias resébe.

Van der Sar véd, itt nem lehet baj. A védelem balról Van Bronckhorst, Mathijsen, Heitinga, Ooijer kombinációban kezd, aggódunk miatta. Mathijsen és Heitinga nem férnének be a világválogatottba, az hótziher. Őket összeereszteni a jó szezont futó Luca Tonival és Di Nataléval, az eredmény finoman fogalmazva is kétséges.

Több gyenge pont nincs a csapatban, a középpálya két szélén Engelaar és de Zeeuw cipeli a zongorát és hordja a vizet, hogy Van der Vaart alkothasson. Fog is, ez is hótziher.

Előttük Kuyt és Sneijder a széleken, a világ legjobb középcsatára, Van Nistelrooy középen: príma névsor. Kannaváró nincs, Nistelrooy Barzaglit kettéharapja, kis kenyérrel megeszi; Materazzi kártékonyabb, de nincs világbajnoki formában.

Már hatkor tévé elé kell ülni: a csoport másik meccsén a franciák az egyértelmű esélyesek, ebben a mezőnyben a románoktól a negyedik hely is szép eredmény lesz.
Kezdjük!

5 komment

Címkék: foci olaszország futball eb2008 holland válogatott kannaváró

Robben nem játszhat az olaszok ellen

2008.06.08. 14:31 enzee

Arjen Robben ágyékproblémái miatt kihagyja a hollandok első, olaszok elleni Eb-meccsét. A Real Madrid légiósa a lausanne-i edzőtáborban szedte össze a sérülést, az orvosok túlórában dolgoznak az ügyön, de ebből hétfőn este nem lesz foci, az már biztos. Van Basten nagyon sajnálja, és reméli, hogy a második csoportmeccsre már..., stb.

Ez rosszkor jött, főleg, hogy Ryan Babel ugyanerről a posztról dőlt ki, még a múlt héten. Persze, az olaszoknál hiányzik Kannaváró, de ez legyen a macsakazabálók baja. Megoldják, legfeljebb Materazzi több játékost fejel le, mint szokott. 

Pedig meg kéne verni őket valahogy, ez a 78-as vébé óta nem sikerült, a 2000-es Eb-elődöntő utáni tizenegyesek miatt pedig több ezer holland csecsemő állt meg a fejlődésben.

Hétfőn Bernben, a Stade de Suisse-ben (vezeti a svéd Peter Frojdfeldt) így kezdünk: Edwin van der Sar - Andre Ooijer, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni van Bronckhorst - Wesley Sneijder, Demy de Zeeuw - Rafael van der Vaart, Orlando Engelaar, Dirk Kuyt - Ruud van Nistelrooy.

Szerencsétlen olaszok így próbálkoznak: Gianluigi Buffon - Christian Panucci, Andrea Barzagli, Marco Materazzi, Gianluca Zambrotta - Gennaro Gattuso, Daniele De Rossi, Andrea Pirlo, Mauro Camoranesi -  Luca Toni, Antonio Di Natale

1 komment

Címkék: foci sérülés futball eb2008 marco van basten arjen robben

A legostobább szurkolói dal a hollandoké

2008.06.06. 14:51 enzee

A mellékelt videón André Hazes, az amszterdami Lagzi Lajcsi énekli a "Wij houden van Oranje" (We Love Orange) című dalt, sajnos, ez a holland válogatott nem hivatalos himnusza.

Az úr elképesztően népszerű Hollandiában, érzelmes dalocskákat, bluest, örökzöldeket énekel - hollandul. Hazest a sportszerűtlen életmód, az alkohol és a kábítószerek mértéktelen élvezete évekkel ezelőtt, 2004 szeptemberében sírba vitte, de ez az esemény csak növelte népszerűségét.

A gyászszertartáson 48 ezren voltak az Amsterdam ArenA-ban, a tévében hatmillióan nézték, Amszterdamban szobrot állítottak neki.
Korrekt kultusza van a Németalföldön, ha egy holland Andrét mond, rá gondol.

Éber szemlélő a dal szövegében felfedezheti Van Breukelen, Van der Sar, Neeskens, Marco Van Basten, Rensenbrink, Rijkaard, Gullit, Cruyff és Krol nevét.

Aki ennél ocsmányabbat tud, szóljon.

 

4 komment

Címkék: foci futball eb2008 andré hazes

Akik a hálóba pofozzák a pettyest III.

2008.06.05. 15:46 enzee

Arjen Robben a PSV és Chelsea után most (2007 óta) a Real Madrid játékosa. Nagyon gyors, abszolút kétlábas, lendületből is jól cselez, de a Realba - annak ellenére, hogy ő volt a klub történetének ötödik legdrágább játékosa - még nem tudta bejátszani magát.

Angol, holland és spanyol bajnok, 2003 óta 33-szor volt válogatott, eddig kilenc gólt lőtt. Mindent tud, ha kiadja magából, az Eb egyik legjobb játékosa lehet.Jan Vennegoor of Hesselink
, egész pontosan
Jan Johannes Vennegoor of Hesselink, az egész Eb-mezőny leghosszabb nevű játékosa lesz, ha játszik. A Celtic játékosa, a PSV-től vették meg két éve. Klubcsapataiban tizenkét év alatt 181 gólt lőtt. Ezzel nincs gond, de a válogatottba nem nagyon fér be, 2000 óta csak 14 alkalommal sikerült.

Gyors, erőszakos és nagyon érzi a kaput, de az általában egy csatárral játszó Van Basten csak csereként számít rá.

Szólj hozzá!

Címkék: foci futball eb2008 hesselink arjen robben

Akik a hálóba pofozzák a pettyest II.

2008.06.04. 12:50 enzee

Ruud van Nistelrooy a Real Madrid középcsatára, mindent tud, amit ezen a poszton tudni kell és lehet. Van Basten szerint a válogatottban csak két biztos kezdő van, Van der Sar a másik. Három bajnokságban (holland, angol, spanyol) és a BL-ben is volt már gólkirály, tíz éve válogatott, a holland csapatban tartja az 50%-os gólátlagát.
Fejjel és jobb lábbal igazán veszélyes, pályafutása 15 éve alatt öt klubjában összesen 228 gólt lőtt, ilyeneket:Robin van Persie az Arsenal játékosa 2011-ig, három éve a Feyenoordtól igazolták le 3 millió fontért. Megérte.
2002-ben az év fiatal játékosa volt Hollandiában. Őstehetség, ha minden energiáját a futballra összpontosítja, a világ legjobbja lehet. Abszolút kétlábas, erős pontrúgásaitól tartanak a kapusok.


Szólj hozzá!

Címkék: foci futball van persie eb2008 holland válogatott van nistelrooy

Akik a hálóba pofozzák a pettyest I.

2008.06.03. 10:25 enzee

Klaas Jan Huntelaar az Ajax csatára, 2006-ban a csapat legjobb játékosának és az év holland tehetségének választották. Klasszikus középcsatár, Van Nistelrooy utódának tartják. Technikás, kétlábas jól fejel; életveszélyes, éppen ezért Vadász a beceneve. Adottságai alapján (25 éves, 186 cm magas) előbb-utóbb stabil válogatott lesz, de Van Nistelrooyt most még nem lehet kiszorítani.
Kétszer volt holland gólkirály, a bajnokságban öt év alatt összesen 130 gólt lőtt. 2006 óta válogatott, 12 meccsen hét gólja van. Néhány gól tőle, csak ollózva. Nézzék meg, érdemes.Dirk Kuyt a Liverpool csatára, néha szélsője, 2006-ban igazolták le a Feyenoordtól. Elpusztíthatatlan, 2001 márciusa és 2006 áprilisa között 179 meccset játszott kihagyás nélkül a holland bajnokságban. Hollandiában nyolc év alatt 122 gólt lőtt, volt gólkirály és az év játékosa is, a 'Poolban 15-nél, a válogatottban hétnél tart.
Jobbal, ballal, fejjel, kapásból, közelről, távolról veszélyes:

Szólj hozzá!

Címkék: foci futball huntelaar kuyt eb2008 gólvágók

Németalföld krémje, a holland középpálya III.

2008.06.02. 15:06 enzee

Wesley Sneijder a Real Madrid középpályása, a világ egyik legjobb jobb lába az övé. Ajax-nevelés, 2004-ben az év felfedezettje volt Hollandiában. Kicsi és vékony, de nagy lövőerejű játékos, passzolási készsége messze átlagon felüli, pontrúgásból különösen veszélyes. 21 éves kora óta válogatott, ha kijön a lépés, az Európa-bajnokság egyik legjobb játékosa lehet.Rafael van der Vaart a Hamburg irányítója, élete legjobb formájában van. A felkészülési meccsek alatt ő mozgatta a holland csapatot, jól. Ő is Ajax-nevelés, 17 évesen már a felnőttcsapatban játszott. A válogatottban minden akció átfolyik rajta. Szabadrúgás-specialista, jobbal és ballal is életveszélyes, az Eb-n világsztár lehet belőle.Demy de Zeeuw az AZ Alkmaar játékosa, védekező középpályást játszik, a válogatottban is. 2007 márciusában volt először válogatott, azóta kihagyhatatlan. Nem ő a legpengésebb a csapatban, de néha elsül a lába. Itt egy gól, szögletből, érintés nélkül.


Szólj hozzá!

Címkék: foci futball van der vaart sneijder eb2008 középpálya de zeeuw

Wales is kipipálva

2008.06.02. 09:13 enzee

Megmaradt a 2008-as veretlenség, Hollandia az utolsó Eb-felkészülési meccsen simán verte Walest. A csatároknak nem ment, Van Nistelrooy nem tett kárt a walesi védelemben.
Van Basten most sem tette be Huntelaart, a középpályások mentették meg a meccset. A 35. percben Robben félpályás sprint után lőtte az elsőt, az 54.-ben Sneijder szabadrúgásból beverte a másodikat.

 

A Van der Sar - Ooijer, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - De Zeeuw, Engelaar - Robben, Sneijder, Van der Vaart - Van Nistelrooy csapat kezdett. Pont úgy, mint csütörtökön a dánok ellen. Megvan az olaszok elleni kezdőcsapat június 9.-re.

Egész jónak tűnik, de egy gyenge pont mindenképpen van benne: Mathijsen, a védelem közepén. Mindegy, meglátjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: foci futball sneijder eb2008 marco van basten holland válogatott arjen robben

Babel megsérült, Boulahrouz megy helyette az Eb-re

2008.06.01. 12:45 enzee

A szombaton megsérült Ryan Babel helyére Khalid Boulahrouzt, az FC Sevilla védőjét hívta be keretébe Marco van Basten, a szombaton kezdődő Európa-bajnokságra készülő holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Babelnek, az FC Liverpool 21 éves támadójának a válogatott hoenderlooi edzőtáborában elszakadtak a bokaszalagjai, a szakvezető úgy döntött, hogy a keddi keretszűkítés során kimaradt Boulahrouz mégis lehetőséget kap. (MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: foci sérülés futball babel boulahrouz eb2008 marco van basten holland válogatott